AKO PATITE OD VISOKOG KRVNOG PRITISKA: Obavezno ih jedite svako jutro za doručak…

Obavezno ih jedite za doručak ali bez soli…

Visok krvni pritisak je oboljenje koje može ostaviti velike posljedice na zdravlje cijelog organizma, a evo koji doručak pomaže da smanjimo rizik od hipertenzije.

Visok krvni pritisak je stanje koje pogađa sve više ljudi širom svijeta, a razmjera i razvoj ovog oboljenja podstiče nas da što prije u svoj život uvedemo određene mjere prevencije.

Često konzumiranje nezdrave hrane i manjak fizičke aktivnosti najviše utiču na povećanje krvnog pritiska, a takvo stanje negativno se odražava na zdravlje krvnih sudova i vitalne organe.

Promjena načina ishrane, naročito izbacivanje soli iz svakodnevnog jelovnika pomaže da se zaštitimo od hipertenzije, ali stručnjaci ističu jednu namirnicu kao odličan izbor za doručak ukoliko imate povišen pritisak.

Kuhana jaja zbog količine proteina koja sadrže predstavljaju odličan obrok za osobe koje pate od hipertenzije. Jedno veće jaje sadrži više od 6g proteina, a svakodnevni unos proteina utiče na smanjenje pritiska.

Preporučuje se da pojedete nekoliko jaja svako jutro za doručak, jer je dokazano da se konzumiranjem ove namirnice umanjuje rizik od povećanog pritiska za 11 do 21 posto.

Jaja sadrže hranljive materije poput proteina, riboflavina (vitamin B), fosfora i selena.

Također, pored pritiska, kuhana jaja pomažu i kod holesterola u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i infrakta. Ukoliko ste na dijeti, jaja su takođe odličan izbor, jer proteini čine da se duže osjećamo siti.

Ako patite od visokog krvnog pritiska, trebalo bi makar malo da pomogne konzumiranje kuhanih jaja za doručak ali obavezno bez soli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *