AKO STE JUTROS ODLOŽILI ALARM, U “PROBLEMU” STE: Dr Nešović otkriva i da je MELODIJA problem – evo koju da BATALITE…

Evo zbog čega je odlaganje buđenja ujutru opasno za zdravlje i organizam!

Koliko puta ste uhvatili sebe da odlažete alarm za još 5, 10 minuta… “Samo još malo” je opšta poznata rečenica mnogih Srba koji imaju poteškoća sa buđenjem i ustajanjem.

Budite se, odlažete alarm, tačnije stavljate ga na “snuz mod” i ponovo odlazite u san… Međutim, da li znate da isprekidan san utiče na naše zdravlje i ostavlja trajne posledice na organizam. Evo šta kaže i savetuje dr Maja Nešković, specijalista neurologije i neuroangiolog gostujući na Prvoj.

Kako je na početku istakla, čak i melodija alarma može da utiče na funkcionisanje organizma.

“Preterano glasna melodija povećava nivo stresa, hormona kortizola, adrenalina, čovjek se budi sa ubrzanim pulsom, skokom pritiska”, istkala je dr Nešković i napomenula da se upravo srčani i moždani udari dešavaju u ranim jutarnjim časovima. “Snuz mod”, odn. odlaganje alarma na telefonu može da bude naš najveći neprijatelj kada je zdravlje u pitanju.

“Uključivanjem ovog mod-a čovjek umjesto da se probudi spontano, odlaganjem buđenja, on upada ponovo u dublje faze sna. A kada se budimo iz dublje faze sna, onda se budimo umorni i cijelog dana smo pospani”, objasnila je doktorka.

Kako bismo spremni za san i adekvatno se pripremili, a zatim i probudili svježi i orni, dr Maja Nešković je podsjetila da ne konzumiramo kofein prije odlaska u krevet, ali i da ne koristimo mobilni telefon, gledamo TV dugo, barem sat, dvije prije sna.

Najvažnija stvar od svega, kako je doktorka za kraj istakla, jeste da iz sobe u kojoj spavamo eliminišemo sve izvore plave svjetlosti, a za koje je utvrđeno da remete lučenje melatonina, a koji je bitan za uspavljivanje.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *