ISPRAVKA (PAŽNJA) : Bijeli luk i med nisu lijek ni za rak, ni za artritis!

Na našem portalu prenesena je objava pod naslovom ” Bijeli luk i med: Sedam dana jedite najzdraviji prirodni lijek i preporodite organizam” . Nakon što je raskrinkavanje.ba provjerilo ove činjenice, ustanovljeno je da nažalost ove informacije nisu tačne, a u nastavku ćemo obrazložiti ukratko i zašto.

U prethodnom tekstu se spominjalo kako mješavina luka i meda liječi i pomaže u sledećim bolestima:

– Poboljšava cirkulaciju u krvi

– Reguliše krvni pritisak

– Uravnotežava nivo lošeg holesterola u krvi

– Smanjuje upalne procese i pomaže kod artritisa

– Jača imuni sistem

– Bori se protiv kašlja

– Ubrzava oporavak od gripe i prehlade

– Pa i da čak liječi i rak!

Da li je bijeli luk zaista toliko zdrav da može da izliječi artritis i rak?

Odgovor je NE! Smatra se da različita jedinjenja u bijelom luku smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, imaju antitumorske i antimikrobne efekte i pokazuju korist od visoke koncentracije glukoze u krvi. Međutim, tačan mehanizam svih sastojaka i njihov dugoročni učinak nisu u potpunosti shvaćeni. Nažalost nijedna studija nije dokazala da je bijeli luk toliko zdrav da može da izliječi rak i artritis.

Evo šta Američki institut za istraživanje raka kaže:

“Nijedna pojedinačna hrana ili sastojak hrane ne može vas zaštititi od raka. Ali, istraživanje pokazuje da prehrana puna raznovrsnog povrća, voća, integralnih žitarica, pasulja i druge biljne hrane pomaže u smanjenju rizika za mnoge vrste raka.”

SAVJETUJEMO VAS DA NE POKUŠAVATE OVE TVRDNJE JER NISU ISTINITE I MOGU BITI OPASNE!

Izvinjavamo se našim čitaocima što smo ih još jednom doveli u zabludu i zahvaljujemo se raskrinkavanje.ba što nam je još jednom otvorilo oči i pokazalo istinu kad se radi o ovakvim stvarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *