ČAJ OD LISTA ORAHA: Smatra se infuzijom za cijeli organizam…

Smatra se infuzijom za cijeli organizam…

Ne zaboravite da prvo proljetno lišće ovog stabla uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam. Koristi se najviše 10 dana i to u proljeće! Zdrava svojstva oraha poznata su mnogima.

Orah je čarobna biljka koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah “voćkom – kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha su također izuzetno zdravi, stoga ne zaboravite da prvo proljetno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam. List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa.

Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje.

Svježi listovi oraha jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce. Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju.

Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i pomaže cijelom tijelu. Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance. Toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana, djeluju kao laksativ.

Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti. Čaj od lista oraha preporučuje se i dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

Kako se priprema i koristi čaj od listova oraha:

Listove oraha odvojite od peteljki i osušite ih (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tanki sloj, povremeno okretati, kad se osuši staviti u papirnatu vrećicu). Ako želite vratiti energiju i osnažiti tijelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima i to samo po jednu žlicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *