ČUVARKUĆA: Magična biljka za zdrav život

Čuvarkuća je dugogodišnja biljka sa karakterističnim sočnim listovima koji su zbijeni u gust prizemni oblik ruže. Njeni ružičasti cvjetovi razvijaju se na uspravnoj bezlisnoj stabljici koja poraste čak i do 30 centimetara.

Čuvarkuća cvjeta u julu avgustu, a nakon donošenja ploda stabljika se suši i vene. Biljka je veoma skromnih, gotovo nikakvih zahtjeva pa je nalazimo u vrtovima, na slamnatim krovovima kuća, a ponekad i na krovovima objekata pokrivenih crijepom.

Ova biljka posjeduje puno vitamina A i vitamina C. Prijatnog je ukusa zbog jabučne mravlje kiseline i šećera, a takođe sadrži supstance koje imaju snažno antiseptično dejstvo, pa nam pomaže u borbi protiv bakterija.

Dijelovi čuvarkuće koji se koriste su listovi koji su veoma ljekoviti i koriste se u cijelosti ili samo njihov sok. Pored vitamina, čuvarkuća je takođe prepuna taninabiljne sluzimasnog uljasmole i voska.

Liječi i pomaže kod mnogo oboljenja: upale uha, hemoroida, rana i povreda koje teško zarastaju, prejake menstruacije, bolova i grčeva u nogama, kao i kod crijevnih glista. Jedan od najstarijih načina korišćenja čuvarkuće je da se kod upale uveta nacijedi malo soka u ušnu školjku.

Istucani listovi se stavljaju na rane kao obloga, dok se masti napravljene od čuvarkuće mogu čak koristiti i na ranama kod stoke.

Čuvarkuća je veoma dobra za kožu. U kombinaciji sa kantarionovim uljem daje jednu od najboljih krema koju možete napraviti. Čisti i daje koži svježinu, uklanja fleke na licu i pomaže kod bržeg zarastanja rana na tijelu.

Sastojci:

  • Pola litra vode
  • 5 velikih kašika kantarionovog ulja
  • 50 grama pčelinjeg voska
  • 1 mala kašika aloe vera gela (potražite u apoteci)
  • 15 do 20 kapi eteričnog ulja (najpreporučljivije od lavande)

Priprema:

Preporučljivo je da se ova krema pravi na pari(kao što topite čokoladu ili slično), ako niste u mogućnosti onda možete i na običan način, samo je potrebno obratiti pažnju da vatra nije prejaka i da sastojci ne zagore.

U šerpu dodati 50 grama pčelinjeg voska i sačekati da se istopi, zatim u to dodati 5 velikih kašika kantarionovog ulja. Uz konstantno miješanje, sačekajte još minut-dva da se ulje i vosak sjedine. Sklonite sa vatre i sačekajte koji minut da se to malo prohladi.

Nakon toga uz miješanje dodajite eterično ulje20 kapi će biti sasvim dovoljno, ako mislite da Vam je to previše onda možete i manje. Kada se to sjedini prebacite u neku posudu i umutite (može mikserom, može i ručno) i dodajte kašičicu aloe vera gela. To sve izmutite dok ne dobijete lijepu kremastu masu.

Kremu prebacite u neku kutijicu (može od neke prethodne kupljene kreme) i ostavite nekoliko sati da se u potpunosti ohladi. Možete je koristiti kada god želite, a najpreporučljivije je da se nanosi na vlažnu kožu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *