KUPUS JAČA IMUNITET, LIJEČI, ALI 1 GRUPA LJUDI NE SMIJE DA GA JEDE: Superhrana nije za svakoga, OBRATITE PAŽNJU

Kupus je bogat izvor vitamina C i važan je jačanje imunuteta.

Kupus je pravi eliksir zdravlja. Obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.. Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuha ili još bolje jede sirov kao salata. Dugotrajno kuhanje uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocena.

I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogriješiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savjetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.

Svetlana Fus je upozorila da se osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa

“Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Кupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu“, tvrdi ona.

Izvor: Lepa&Srećna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *