MALO KO ZNA KOLIKO SU HRANJIVE: Ako do sada niste – sigurno ćete jesti leblebije u budućnosti

Leblebija je mahunarka iz porodice bobova, a ono što zapravo malo ko zna je to da ima zaista velike hranjive vrijednosti. Prepuna je bjelančevina i sadrži toliko vlakana da stvara osjećaj sitosti i po nekoliko sati.

Bogata je antioksidansima, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i vitaminima A,E i C. I kuvana leblebija ima dvostruko više gvožđa od iste količine mesa.

Takođe, sadrži i veliku količinu proteina. Iz tog razloga se preporučuje trudnicama i tokom menstruacije.

Kada je riječ o biohemijskom sastavu leblebije, osušeno zrno ove mahunarke sadrži 23 % bjelančevina, 53 % ugljenih hidrata, 4-5 % biljnog ulja, 3-5 % celuloze i 3 % mineralnih materija.

POMAŽU MRŠAVLJENJE I IZBACUJU TOKSINE:

Zahvaljujući vlaknima koje sadrži u velikim količinama, leblebije su odlične za podsticanje mršavljenja. Osim toga, ukoliko ih redovo jedete, izbacićete sve nakupljene toksine iz crijeva i jetre.

KORISNE SU ZA DIJABETIČARE:

Istraživanja su pokazala da dijabetičari tipa 1 koji često konzumiraju namirnice bogate vlaknima imaju snižen nivo glukoze, a kod dijabetičara tipa 2 se može poboljšati nivo šećera u krvi, lipida i insulina.

DOBRE SU ZA ZDRAVLJE KOSTIJU:

Gvožđe, fosfati, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K koji se nalaze u leblebiji doprinose zdravlju i jačini kostiju.

Ipak treba biti oprezan kad su u pitanju ovi minerali jer previše fosfora, a premalo kalcijuma može rezultirati slabljenjem kostiju.

SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK:

Jedna od najvažnijih promjena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.

Pored toga tu je kalijum,a on je jednako važan za normalizaciju krvnog pritiska.

SPREMAM IH OVAKO:

Prije kuvanja je neophodno da ih potopite u vodu u kojoj će odstojati jedan dan.

Posle toga ih prebacite u šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 40 minuta na tihoj vatri sa poklopcem, ili 20 minuta u ekspres loncu.

Zato skuvajte i vi leblebije u svojoj kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *