NJEGOV ČAJ NAZIVAJU “ELIKSIROM ŽIVOTA”: Matičnjak utiče na probavu, zdravlje srca i zdravlje vaše psihe…

Moćni čaj od matičnjaka, poznat još kao čaj od melise koristi se još od davnog perioda, a mnogi ga nazivaju “eliksirom života”. Spravlja se od listova koji sadrže vitamin C, beta karoten te bakar i stoga pružaju određena ljekovita svojstva.

U nastavku članka pročitajte za što je koristan čaj od matičnjaka te kako ga pripraviti.

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) je zeljasta biljka uspravne stabljike, nazubljenih jajastih listova i ružičastih sitnih cvjetova. Rasprostranjena je na području Europe i zapadne Azije, a često raste i bez sadnje.

Čaj od matičnjaka se najčešće pravi od listova, koji se beru prije cvjetanja, a koji se mogu koristiti i za pripremanje salata, juha i ostalih jela.

Menta i matičnjak – razlika

Razlika između mente i melise je prije svega u veličini listova samih biljaka. Matičnjak je uglavnom veći od mente, a listovi su mu širi te pomalo oblikovani u obliku srca.

Menta ili paprena metvica većinom ima manje listiće. Također, boja listova matičnjaka djeluje pomalo izblijedjelo dok je menta uvijek jarko zelene boje.

Protrljajte listiće ovih biljaka između palca i kažiprsta. Miris mente je nepobjedivo nalik pepermintu dok je miris matičnjaka nešto teži i može se osjetiti dašak limunovog mirisa.

Matičnjak može uvelike utjecati na kvalitetu našeg sna pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za ublaženje simptoma:

  • nesanice,
  • anksioznosti,
  • depresije,
  • napetosti.
  • Svojim umirujućim svojstvima također pomaže i kod simptoma kao što su nadutost i problemi s probavom.

Čaj od matičnjaka pozitivno djeluje na imunitet, a ekstrakt matičnjaka se lokalno može primijeniti kod liječenja herpesa na usni.

Njegova iznimna ljekovita svojstva pružaju još mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su:

  • liječenje glavobolje,
  • snižavanje visoke tjelesne temperature,
  • ublažavanje mučnine,
  • povećanje koncentracije.

Čaj od matičnjaka – priprema

Priprema čaja od matičnjaka je vrlo jednostavna i upravo zbog toga bi se on svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Čaj od matičnjaka vrlo rijetko uzrokuje nuspojave, pa je zato posebno koristan i za djecu.

Jednostavno jednu žlicu suhog lišća matičnjaka prelijte s dva decilitra kipuće vode, ostavite da odstoji par minuta, a zatim uživajte u njegovom opojnom mirisu i okusu.

Tinktura od matičnjaka – recept

Tinktura od matičnjaka se pravi na lagan način:

Za ubrani matičnjak pripremite malo širu teglu. Dvije trećine teglice neka bude ispunjeno matičnjakom.
Matičnjak u teglici je potrebno preliti s 50% rakijom te odložiti na tamno mjesto da odstoji najmanje tri tjedna. Povremeno možete promućkati teglicu.

Nakon tri tjedna, procijedite smjesu i sipajte u tamne bočice. Tinktura matičnjaka je spremna za upotrebu.
Tinkturu matičnjaka možete piti, koristiti kao čaj te dodavati u losione, gelove, kreme, meleme. Iako je tinktura matičnjaka bezopasna, s njom ne treba pretjerivati jer u velikim količinama snižava broj otkucaja srca, omamljuje i snižava krvni tlak.

Pripravke od matičnjaka ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, a kronični bolesnici bi se trebali konzultirati sa doktorom prije korištenja.

Izvor: krenizdravo.dnevnik.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *