OVO VOĆE SVI TAMANIMO, A NEMAMO POJMA KOLIKO JE OTROVNO: Doktorica Svetlana Stanišić UPOZORAVA na PROBLEME

Pesticidi  su neminovni u našem životu, a čak ni organska hrana nije u potpunosti bez njih, tvrdi prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije.

“Ne treba zaboraviti da postoje i prirodni otrovi pa nisu samo hemikalije te koje nam prijete”, kazala je u emisiji Jutro na TV Prva.

“Ni organska hrana nije bez pesticida”, podsjeća ona.

Svetlana Stanišić
“Mnoga istraživanja koja nas danas upozoravaju na pesticide je finansirao lobi organske hrane, a pokazalo se da i u njihovim proizvodima može da se nađe, mada u svega sedam odsto slučajeva. U neorganski uzgojenom voću i povrću ima ih u oko 60 odsto količina.”

Ipak, prema njenim riječima, doze tih pesticida nisu prevelike kad voće i povrće već stigne do potrošača.

“Veliki proizvođači uglavnom poštuju redoslijed prskanja i karencu, pa je dovoljno temeljno oprati te namirnice. Takođe, najveći dio pesticida se uništava termičkom obradom.”

Pijaca, Voće, Povrće, Proizvodi, Cena
Dr Stanišić podsjeća da je veoma malo nezavisnih studija, ali da je otkriveno kako pesticida ima i u duvanu, što je upozoravajuće s obzirom na činjenicu da 50 odsto ljudi između 40 i 50 godina puši.

“Najviše pesticida skuplja se na mjestu gdje se peteljka kači za plod”, kaže dr Stanišić, pa je upravo ovaj dio voćke i najopasniji. Ipak, ona tvrdi da je opasnost od pesticida u voću i povrću velika koliko i zdravstveni rizik od jedne čaše vina u tri mjeseca.

Po njenom mišljenju, ne treba biti pretjerano zabrinut ako se hrana priprema na uobičajen način i nema potrebe trošiti novac na zeolit koji, u posljednje vrijeme, neke domaćice koriste pri pranju voća.

Ako pojedete jabuku i osjetite peckanje obavezno se obratite ljekaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *