POZNATI NEUROHIRURG SVE UPOZORIO: Ako ne znate ovih 10 stvari, za vas nema sreće i zdravog života!

Pravila sretnog i zdravog života svakako jesu izbalansirana ishrana i fizička aktivnost, ali to nije sve!Poznati neurohirurg Aleksander Vlad Ćirije kaže da bez slijedećih 10 stavki teško da ćete ostvariti ovaj cilj.

1. Ko ustaje rano, sigurno će biti zdrav:Budite se što ranije, ako možete i sa prvim pijetlovima. Svakako, 9 sati je krajnja granica za buđenje, jer ćete u suprotnom cijelog dana zijevati i biti umorni.

2. Svjež vazduh garantuje zdrav mozak:Što više vremena provodite na svježem vazduhu i što češće luftirajte prostorije u kojima boravite. Mozak mora da dobija dovoljno kiseonika!

3. Kretanje znači život:Na poslu pauzu iskoristite za šetnju, čak i za lagane vježbice. Čitavo tijelo će vam biti zahvalno, a vi ćete se bolje osjećati!

4. Dobar dan počinje jutarnjim tuširanjem:Razbudićete se, osvježiti, podići duh i suzbiti depresiju!

5. Doručak je vrijeme za potpuni odmor:Prvi obrok treba jesti u tišini, bez novina, televizije, mobilnog telefona. Fokusirajte se samo na hranu – i brzo ćete popraviti varenje.

6. Zdravlje u šoljici:Čaj ili kafu pijte polako, nikako ne “zavrat” i na brzinu. Isto kao i sa doručkom, popijte šoljicu omiljenog toplog napitka bez distrakcija sa strane.

7. Smijite se:Što češće to bolje! Mozak možete lako da prevarite – nasmiješite kao signal da je sve u redu, čak i ako nije, i mozak će sniziti nivo hormona stresa u tijelu!

8. Ručak mora da bude lagan:Podijelite porciju ručka sa prijateljem, kao što stara izreka kaže. Bolje i da ostanete malčice gladni nego da se prejedete. Ne tjerajte tijelo da radi nepotreban posao!

9. Večera još laganija od ručka:Opet ćemo citirati staru izreku: ”Večeru dajte neprijatelju”. Večernji obroci treba da budu najlaganiji mogući, jer ne bi trebalo unositi hranu koja je teška za varenje, poput mesa i masne hrane. Pustite tijelo da se odmori. Takođe, uveče ne bi trebalo piti alkohol, jer će vam uništiti san.

10. Spavanje je svetinja:U modernom društvu većina ljudi spava malo kako bi imali što više vremena za obavljanje različitih aktivnosti. Ali, ovo je potpuno pogrešan pristup, jer spavanje je jednako važno kao i hrana i vazduh. U krevet morate najkasnije u ponoć, upozorava dr Aleksander.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *