ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO NE PIJETE VODU CIJELI DAN: Doktori upozorili na 8 opasnih simptoma – PRITISAK JE NAJKRITIČNIJI!

Da li znate šta se dešava sa našim tijelom ako ne pijemo vodu cijeli dan? Doktori upozorili na opasne simptome…

Svi znamo da je neophodno da se tokom cijelog dana pije voda, ali mnogi to zaboravljaju sve dok se ne pojave efekti dehidracije.

“Od suštinskog je značaja da unos vode bude prioritet u vašem svakodnevnom životu”, napominje doktor K. Mičel Nafići. Po njegovim riječima, pravilno hidriranje će pomoći da održite zdravo tijelo i um, kao i da sprečite zdravstvene probleme vezane za problem deficita tečnosti u organizmu

Neka opšta preporuka dnevnog zunosa je osam čaša, a evo šta se dešava sa tijelom ako 24 h ne pijete vodu, kojisu mogući simptomi…

1. Promjene vezane za odlazak u WC
Pored žeđi, promjene vezane za odlazak u WC su među prvim simptomima koje možete da primijetite nakon dehidracije. Rjeđe ćete mokriti, a boja urina će se vjerovatno promijeniti od svjetložute – što ukazuje na dobru hidrataciju – do tamnije žute ili čak do neke mješavine ćilibara i braon. Ako vam se ovo dogodi, to bi trebalo da bude podsjetnik da je vrijeme za piće.

2. Vrtoglavica, glavobolja i umor

Kada zaboravite da pijete vodu cijeli dan, možete primijetiti da osjećate blagu vrtoglavicu, glavobolju ili umor, kaže Nafići. Ovo je samo jedan od načina na koji vas “tijelo upozorava da mu je potrebna tečnost da bi pravilno funkcionisalo”, objašnjava on.

Prema stručnjacima Klivlendske klinike, glavobolje od dehidracije ćete se riješiti tako što ćete piti vodu, odmarati se i uzimati lijekove protiv bolova. Međutim, vrtoglavica može da ukazuje na ozbiljniji problem.

“Ako imate znake teške dehidracije (kao što su dezorijentisanost ili vrtoglavica), odmah potražite medicinsku pomoć”, savetuju lekari.

Problemi sa očima

Kada ne pijete vodu cijeli dan, velika je vjerovatnoća da će se javiti promjene vezano za oči i vid. Ovo dovodi do gubitka tečnosti u tijelu, što zauzvrat, može da izazove suvoću oka, naprezanje i probleme sa vidom kao što su iritacija, prekomjerno suzenje, zamagljen vid ili osećaj stranog tijela u oku. Kada oči ne suze dovoljno, onda su sklonije infekcijama. Dehidracija može da izazove umor očiju, glavobolje, zamagljen i dvostruki vid. Da biste ublažili ove simptome, važno je pijete puno vode i koristite vještačke suze.

4. Veća podložnost toplotnom udaru
Neadekvatna hidratacija tokom toplih dana može ozbiljno da naruši zdravlje.

“Jedan od najozbiljnijih problema je smanjenje sposobnosti tela da reguliše unutrašnju temperaturu. Kada je tijelo dehidrirano, ono ne može tako brzo da oslobodi toplotu, što dovodi do pregrevanja i toplotnog udara”, dr Nafići.

5. Problemi sa varenjem
Ako pijete malo ili nimalo vode tokom dana, očekujte da će vaš probavni trakt da pati.

“Vašem tijelu je potrebna voda da pravilno vari i apsorbuje važne hranljive materije, tako da možete da imate problema sa varenjem kao što su zatvor ili grčevi”, kaže Nafići. Hronična dehidracija može da dovede do još težih gastrointestinalnih problema, uključujući čir na želucu, gastritis, refluks kiseline i još mnogo toga.

voda-iz-cesme

6. Disbalans elektrolita
Kada ne pijete vodu cijeli dan, praktično je neminovno da će doći do neravnoteže elektrolita, kaže Barbara Kovalenko, dijetetičar i konsultant za ishranu za zdravstvenu aplikaciju Lasta.

“Kada izgubite tečnost, gubite i elektrolite kao što su natrijum, kalijum i magnezijum. Oni su neophodni za funkcionisanje nerava i mišića, a njihov nedostatak može da izazove grčeve i slabost”, kaže ona za “Best Life”.

7. Pada krvni pritisak
Izbegavanje vode u toku dana može da dovede do smanjenja zapremine krvi ili količine tečnosti u krvnim sudovima.

“Normalan volumen krvi je važan jer joj omogućava da stigne do svih tkiva i organa u tijelu”, objašnjavaju stručnjaci iz “Healthcare Associates of Texas”. Nafići napominje da čak i kratkotrajna dehidracija može izazvati smanjenje zapremine krvi, što dovodi do vrtoglavice, blijedila i niskog  pritiska.

“U ekstremnim slučajevima, dehidracija može da izazove konfuziju, gubitak svesti, pa čak i smrt”, upozorava on.

8. Koža pati
Problemi sa kožom su česti i kod onih koji zanemaruju unos vode.

“Dehidracija može da ima značajan uticaj na kožu”, kaže Endžu Methil, doktor dermatologije i osnivač “Skin and Shape”. “Kada tijelu nedostaje voda, koža može da postane  suva, da svrbi i izgledaumorno”, dodaje ona.

Mathil dodaje da produžena dehidracija takođe izaziva bore i neujednačen ton kože.

“Sposobnost kože da obavlja osnovne funkcije poput obnavljanja ćelija je onemogućena bez adekvatne hidratacije, što dovodi do perutanja i nezdravog izgleda. Osim toga, dehidrirana lakse pucati i svrbi, što su uslovi pogodni za razvoj bakterija”, kaže ona.

(MONDO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *