STARI NARODNI MELEM: Preporučuje se kod astme, malokrvnosti, problema sa želucem…

Preporučuje se kod astme, malokrvnosti, problema sa želucem…

Suhe smokve su tokom cijele godine dostupne, pa je tako uvijek moguće napraviti suhe smokve u maslinovom ulju.

Ovaj spoj mediteranskih proizvoda predstvalja stari narodni recept za mnoge boljke.

Smokva nutritivna vrijednost, kalorije i zdravstvene dobrobiti:

Smokva je veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova.

Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predjelima. Problem je to što je osjetljiva na niske temperature.

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suhe smokve su mnogo više kaloričnije, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Ova voćka poboljšava varenje i pomaže kod hemoroida. U pogledu sadržaja kalcijuma, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode, a važe i za afrodizijak. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa i o toleranciji na ove voćke.

Recept za suhe smokve u maslinovom ulju:

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja.

Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni melem može pomoći kod problema sa želucem, kod hemoroida, zatvora, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *