ZA 2 SEKUNDE PROVJERITE DA LI VAM JE VISOK HOLESTEROL: Doktorka otkrila test s kojim nema greške a radi se kod kuće!

Visok nivo holesterola u krvi može povećati rizik od stanja kao što su angina, visok krvni pritisak i moždani udar. Ukoliko već neko vrijeme razmišljate da li da testirate svoj nivo holesterola, već sada možete da saznate rezultat. Postoji jednostavan test koji traje nekoliko sekundi i može se uraditi kod kuće.

“Sprovođenje testa potkoljenice može vam pomoći da utvrdite da li imate visok nivo holesterola ili čak koronarnu bolest srca zbog povećane količine holesterola”, kaže dr Monika Vaserman i dodaje:

“Da biste znali da li imate višak holesterola u tijelu, nježno pritisnite potkoljenicu jednim prstom. Ako postoji vidljivo udubljenje ili rupa na potkoljenici, to ukazuje da je nivo holesterola previsok”, otkriva ona, ističući da ovaj test pokazuje da je “višak holesterola usporio protok krvi”.

Ostali neobični simptomi se vide i na noktima i stopalima.

“Blijedi nokti na nogama i utrnulost nogu i stopala također mogu ukazivati na visok nivo holesterola. Naravno, najbolji način da saznate da li imate umjeren ili visok nivo holesterola je da uradite test krvi”, otkrila je doktorka i dodala:

“Kada imate visok holesterol, možete uočiti ‘arcus senilis’, što predstavlja prsten u oku oko zjenice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *